A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Великоновосілківська центральна районна лікарня"
Донецької області

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ

Дата: 14.11.2018 11:45
Кількість переглядів: 669

17 листопада - Міжнародний день недоношених   дітей

          Міжнародний день передчасно народжених дітей було засновано з ініціативи Європейського Фонду догляду за новонародженими дітьми (EFCNI) і вперше відзначався у м. Відень 17 листопада 2008 року. Наразі це свято відзначають більше, ніж у 100 країнах світу. Головне, що мета всіх цих заходів одна — інформування суспільства про небезпеку і наслідки передчасних пологів, а також про профілактику та необхідності збереження повного терміну вагітності.

         Символом цієї дати традиційно є Фіолетовий колір – колір, яким найчастіше позначають проблему недоношених діток, саме тому, в цей день відомі особистості багатьох країн вдягають фіолетові елементи одягу та використовують цей колір для привернення уваги. В рамках міжнародного дня реалізуються проекти з підсвічування архітектурних споруд фіолетовим кольором, зокрема, у світі такі проекти було реалізовано з Ніагарським водоспадом, будівлею Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку та Босфорським мостом у Стамбулi, а відомі особистості вдягають в цей день фіолетові елементи одягу, чим закликають звернути увагу на проблему народження недоношених дітей. 

       За даними ВООЗ, щороку 15 млн. дітей у світі народжуються раніше терміну (11% всіх пологів), до повних 37 тижнів вагітності. У всьому світі передчасні пологи є основною причиною смерті в грудному віці та головною причиною смертності як в розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Незважаючи на значні успіхи, досягнуті в останні роки, та на високий рівень виживаності після передчасних пологів, передчасні пологи залишаються однією з основних проблем охорони здоров'я для немовлят. Значна частина дітей, а також їх сім'ї, змушені долати довгострокові фізичні, психологічні, емоційні та фінансові проблеми.

В Україні щорічно народжується орієнтовно 20 тисяч дітей передчасно, для виходжування яких необхідне високопрофесійне обладнання, досвідчені фахівці, спеціальні ліки і особливий догляд.

        Такі діти не здатні самостійно функціонувати та підтримувати життєдіяльні процеси в організмі в позаутробних умовах існування. Вони не можуть пiдтримувати постiйну температуру тiла, мають неправильний ритм дихання i серцебиття, недорозвиток зовнiшнiх статевих органiв; для них характерні порушення пропорцiї тiла, вiдсутня чи недостатньо розвинена пiдшкiрно-жирова клітковина, послаблений чи відсутній смоктальний i ковтальний рефлекси.

Недоношений малюк значно відрізняється за зовнішнім виглядом. Йому властиві такі ознаки, як: непропорційність розмірів тіла, мозковий череп переважає над лицевим, мале тім'ячко та відкриті шви, м'які кістки, почервоніння шкіри, зморщена, тонка шкіра, пiдшкiрно-жирова клiтковина стоншена чи вiдсутня, вушні раковини м'які, щільно притиснуті до голови.

       Цікаві факти

          Великий внесок до розвитку  перинатальної допомоги було зроблено МОЗ України таких, як  впровадження нових технологій та організаційних підходів, заснованих на даних доказової медицини, створення нових регіональних перинатальних і неонатальних центрів, здатних забезпечити високоспеціалізовану медичну допомогу, безперервної післядипломної освіти, проведення наукових досліджень з визначенням найкращої практики медичної допомоги новонародженим.

         Розвиток неонатології і збереження здоров’я новонароджених загалом є пріоритетним напрямком у розвинених державах світу. МОЗ України разом з міжнародними партнерами робить кроки, щоби досягти високого рівня надання неонатальної допомоги в нашій країні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора